Marc Mulders

Marc Mulders (Tilburg, 1958) Schilder en glazenmaker Marc Mulders (1958) werkt en woont op Landgoed Baest, tussen Tilburg en Eindhoven. Daar heeft hij zijn eigen inspiratietuinen, zijn eigen Giverny. Het landgoed is het resultaat van een lange ontwikkeling, waarin creatie en natuur steeds meer centraal kwamen te staan. Alles komt voor Mulders voort uit de begrippen religie, traditie en aandacht. Marc Mulders studeerde tussen 1978-1983 aan de Academie Sint Joost in Breda. Twee jaar later won hij de Prix de Rome. Het werk van Mulders, geïnspireerd door katholieke thema's, zoals Ecce Homo (1989), vormde een contrapunt van dat van populaire postmodernisten uit die tijd, zoals René Daniels, Rob Birza en Rob Scholten. Dat leverde Mulders veel internationale aandacht op, wat onder meer resulteerde in een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1991.

Works CV

 

Collection Marc Mulders

Art

Over Marc Mulders

Kort na de tentoonstelling bezocht Mulders het Isenheimer Altaar in Colmar, Frankrijk. Mulders realiseerde zich dat het realisme waarmee Matthias Gruenewald het lijden van Christus had uitgebeeld niet voor hem was. Terug in Tilburg besloot Mulders om witte bloemen zonder stengels te schilderen om de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam weer te geven.

Marc Mulders zou steeds meer de aandacht vestigen op de eeuwige cyclus van leven en dood die de natuur vertegenwoordigt. Vis- en vogelfiguren, bloemen en tal van organische motieven zijn dan ook terugkerende elementen in zijn werk. Mulders beschouwt zijn doeken als ondefinieerbare ruimtes, als “kamers van de schepping”, en ziet het als zijn taak om deze kamers mooi en aangenaam te maken om de ander te ontmoeten.

Mulders dreef in de loop der jaren steeds verder weg van het katholicisme en liet zich inspireren door andere religieuze en spirituele stromingen. De Moonlight Garden grenzend aan de Taj Mahal speelde een grote rol in zijn tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum in 2014. Deze tuin is speciaal ontworpen voor contemplatie:

“om na een dag werken uit te rusten en met een gerust hart weer op te staan”. Marc Mulders liet zich de afgelopen jaren vooral inspireren door de natuur in zijn directe omgeving: de schoonheid van de bloemen op Landgoed Baest. Daar schildert Mulders in de traditie van de impressionisten en plein air in een mobiel atelier. Ook voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en de Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft Mulders een groot aantal glas-in-loodramen gemaakt.

× Contact us