Brands, Eugène


EXPOSITIE BIJ OKKER ART GALLERY | ‘WORKS ON PAPER’ | 21 OKT – 11 NOV

21 oktober begint de expositie ‘Works on paper’ bij Okker Art Gallery. Er zullen zo’n 40 werken op papier getoond worden vanaf 1952 tot 1998. De expositie loopt tot en met zaterdag 11 november. Voor een preview kunt u alvast kijken op de site van Tom Okker Art.

U bent van harte uitgenodigd op de opening op 21 oktober van 16.00 – 19.00 uur. De expositie zal geopend worden door Eugenie Brands.

brandsEugène Brands (Amsterdam, 1913- 2002)

Eugène Brands volgde van 1931 tot 1934 een opleiding aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool in reclameontwerpen. Na enkele maanden voor verschillende bureaus als reclameontwerper te hebben gewerkt, kiest hij voor het beeldend kunstenaarschap. In 1948 wordt hij lid van de Nederlandse Experimentele groep REFLEX, die later, wat betreft een aantal kunstenaars, uitmondt in CoBrA. Zijn ontmoeting met Willem Sandberg, voormalig directeur van het Stedelijk Museum te   Amsterdam, leidt tot de tentoonstelling waarin CoBrA zich voor het eerst in 1949 in Nederland presenteert. Brands verlaat CoBrA een jaar na de oprichting om zich in de daarop volgende 10 jaar terug te trekken op zijn atelier en zich te laten inspireren door ‘de wereld van het kind’. Hij ontdekt hiervoor een speciale techniek, namelijk olieverf op papier.Vanaf 1967 is hij o.a. docent Vrij Schilderen aan de Koninklijke Akademie voor Moderne Kunst en Vormgeving te ‘s-Hertogenbosch.

Brands heeft talrijke eenmans- tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad. Belangrijke overzichtstentoonstellingen zijn in 1969 in het Stedelijk Museum te Amsterdam, in 1988 in het Stedelijk Museum Schiedam, in 1990 in de Beyerd te Breda, en in 1997 en 2001 in het CoBrA Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. Eugène Brands woonde en werkte in Amsterdam, tot hij in 1974 een zomerverblijf betrekt in Nunspeet op de Hoge Veluwe. In 1993 besluit Brands te stoppen met schilderen op doek. Het is fysiek te zwaar voor hem geworden. Na die tijd beperkt hij zich tot zijn geliefde gouaches op papier, omdat de techniek van de gouache zich het best leent voor de vrijheid die hij wil bereiken. In 1999 ruilde hij zijn atelier in Nunspeet om voor een studio in Zuid Frankrijk, waar hij helaas maar kort van heeft kunnen genieten. Eugène Brands overleed op 15 januari 2002, de dag waarop hij zijn 89e verjaardag vierde.

Bekijk de volledige collectie op www.tomokkerart.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren